Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Αδιαφάνεια και αυταρχισμός στο Δήμο Καρύστου-Άρθρο του Γ.Τσολάκη.

Καλά, δεν βλέπαμε, αλλά δεν ακούγαμε κιόλας. Μας τα έλεγαν οι Μαρμαριώτες τι επικρατούσε στο Δήμο Μαρμαρίου «κι εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά»Οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης στο Μαρμάρι μας μιλούσαν, για αδιαφάνεια και αυταρχισμό, για μη τήρηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ευτελισμό του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για διοικητικές πράξεις σαν να επρόκειτο για ιδιωτική επιχείρηση, για αδιαφανείς αναθέσεις έργων, για έκδοση παραπλανητικών εγγράφων και βεβαιώσεων, για μη νομιμοποίηση πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου, για τήρηση παράνομου λογαριασμού σε Τράπεζα, για δεκάδες ύποπτα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών προς το Δήμο, για εξόφληση προεκλογικών έργων που έγιναν με προφορικές συμφωνίες του Δημάρχου Νίκου Μανώλη.Ακόμα, μας μίλαγαν για δεκάδες παράνομες μεταδημοτεύσεις και για παραποίηση πρακτικών Δημοτικών Συμβουλίων.
Σήμερα βιώνουμε την ίδια κατάσταση και είναι επόμενο αφού η ίδια ομάδα που διοίκησε το Δήμο Μαρμαρίου για 12 χρόνια, διοικεί και το νέο Δήμο Καρύστου, με τη διαφορά ότι έχει πλαισιωθεί από τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Νόβα και την Αντιδήμαρχο Γεωργία Τούρλα.
Αλήθεια, δεν μάθαμε γιατί ο τέως αντιδήμαρχος Κώστας Διγαλέτος πριν συμπληρώσει εξάμηνο θητείας παραιτήθηκε;
Είναι λογική η άποψη που λέει ότι τον ανάγκασαν σε παραίτηση για να αναλάβει ο πρωτοξάδερφος και για χρόνια αντιδήμαρχος Μαρμαρίου, Νίκος, Ε. Μανώλης.
Πρόσφατα μάλιστα παραιτήθηκε και από την οικονομική επιτροπή, για τους ίδιους λόγους πιστεύω.
Αυτή η ίδια ομάδα που διοίκησε το Μαρμάρι δεν έλυσε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα, όπως αποχέτευση, βιολογικό καθαρισμό, σχέδιο πόλης και επέκταση.Δεν έλυσε τα προβλήματα των λατόμων παρόλο που και οι ίδιοι είναι λατόμοι και βέβαια δεν έκαναν τίποτα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, εκτός από το να υψώνουν κορώνες για να κλείνουν τα μάτια των ιδιοκτητών.
Είναι επόμενο να μην περιμένουμε να λύσουνε τα μεγάλα προβλήματα του Νέου Δήμου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα περιμέναμε να διοικείται ο Δήμος με τον ίδιο αυταρχικό και αδιαφανή τρόπο όπως το Μαρμάρι.Δεν έχω ξαναδεί στο Δήμο Καρύστου να εκτελείται έργο δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς μελέτη και χωρίς πίστωση.Συνέβη με την υδροδότηση των Τσακαίων. Αφού το έργο ολοκληρώθηκε, ψήφισε το δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 29-7-2011, πίστωση 30.000 €. Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι στο Μαρμάρι έγινε ολόκληρο Δημαρχείο, χωρίς άδεια, χωρίς να έχει κοπεί ούτε ένα χρηματικό ένταλμα για τις εργασίες και τις προμήθειες και χωρίς να υπάρχουν γραμμάτια είσπραξης στη ΔΟΥ Καρύστου από πιθανές δωρεές, η υδροδότηση των Τσακαίων φαντάζει πταίσμα.
Δεχόμαστε ότι το έργο των Τσακάιων ήταν απαραίτητο και έπρεπε εν όψει καλοκαιριού να ολοκληρωθεί. Ρωτώ όμως ποιος τους εμπόδισε να εντάξουν το έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό να συνάξουν την μελέτη και να το εκτελέσουν όπως προβλέπει ο νόμος, απαιτούν οι θεσμοί και επιβάλλει η κοινή λογική.Για να πληρωθεί το παραπάνω έργο θα πρέπει εκ των υστέρων να περάσει από επιτροπές που συμμετέχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι και Δημοτικοί Υπάλληλοι. Αν κάτι δεν πάει καλά, όλοι αυτοί που συμμετέχουν θα έχουν σοβαρές ευθύνες. Και καλά οι αιρετοί, αλλά οι υπάλληλοι γιατί να εμπλακούν σε μια ιστορία τη στιγμή που δεν έχουν πολιτικά ή οικονομικά οφέλη.Με παρόμοιο τρόπο εκτελέστηκε προεκλογικά και το έργο επέκταση ύδρευσης στην περιοχή του Λυκορέματος. Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν νερό, αλλά το χρόνο και τον τρόπο που έγινε.Για να γίνει ένα τέτοιο έργο είναι απαραίτητο να υπάρχει ειδική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρμαρίου, γιατί τμήμα του έργου ήταν σε όρια όμορου Δήμου και θα έπρεπε να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου.
Επιπλέον έπρεπε να υπάρχει και ειδική πίστωση για το έργο και εδώ τίθεται το ερώτημα πώς και από που πληρώθηκε.Είδαμε να γίνονται για μήνες τα Δημοτικά Συμβούλια στα Στύρα, σε ευθεία παράβαση του Νόμου. Εδώ θέλω να καταγγείλω τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένη Διοίκησης γιατί ενώ γνώριζαν δεν προχώρησαν στις απαραίτητες κυρώσεις, επιτρέποντας να συνεχίζεται η αυθαιρεσία κατά του καρυστινού λαού.Μαζί με όλα αυτά και άλλα πολλά ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Στην συνεδρίαση της 29-7-2011, το 4ο θέμα αφορούσε «έγκριση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση οικονομικού ελέγχου του πρώην δήμου Στυρέων από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης».Η απόφαση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, με αριθμό 256/2011, αναφέρει ότι το Δ.Σ ομόφωνα αποφασίζει «να καλέσει το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να ασκήσει άμεσα οικονομικό έλεγχο στο πρώην δήμο Στυρέων, αφού υπάρχουν αποδείξεις για οικονομική κακοδιαχείριση». Παρέλειψαν να συμπεριλάβουν την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρη Ραβιόλου, για έλεγχο και στην τέως Κοινότητα Καφηρέα και στους τέως Δήμους Καρύστου και Μαρμαρίου η οποία έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή και ψηφίστηκε ομόφωνα.Η παραποίηση αυτή του πρακτικού αποκτα μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί ο σημερινός δήμαρχος Καρύστου, κ. Μανώλης ήταν πρώην Δήμαρχος Μαρμαρίου. Φαίνεται ότι δεν θα επιθυμούσε ένα διοικητικό και οικονομικό έλεγχο στον πρώην Δήμο του. Θέλω να πιστεύω ότι η παραπάνω απόφαση θα «διορθωθεί», γιατί διαφορετικά η ευθύνη για τον Πρόεδρο και τον πρακτικογράφο του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι πολύ μεγάλη.Είμαι πολιτικοποιημένο άτομο, με γνώση του νομικού πλαισίου και των θεσμών που διέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορώ εύκολα να διακρίνω παραλείψεις και παραβατικές συμπεριφορές από αυτούς που διοικούν το Δήμο. Τη στιγμή που διαπιστώνω κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση είμαι υποχρεωμένος να το καταγγείλω δημόσια. Δεν μπορεί να επιτρέπεται να ευνοούνται κάποιοι λίγοι σε βάρος των πολλών και το βασικότερο ΄ είναι ότι το όλο αλισβερίσι γίνεται σε βάρος των μεγάλων και αναγκαίων έργων υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή μας.
Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θα δυσαρεστηθούν κάποιοι θα προβληματιστούν από τις καταγγελίες και κάποιοι θα μείνουν αδιάφοροι. Σύντομα όμως όλοι θα καταλάβουν ότι η πολιτική που ασκεί η σημερινή δημοτική αρχή δεν οδηγεί πουθενά και θα πρέπει να αλλάξει ρώτα τώρα που είναι ακόμα νωρίς.