Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ο Έλληνας δήμαρχος της γαλλικής πόλης Φραι στην Κάρυστο.

Την περιφέρεια του Δήμου Καρύστου επισκέφτηκε ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος της πόλης Φραι της Γαλλίας κ. Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος. Κατόπιν πρόσκλησης του δήμαρχου Καρύστου Νικόλαου Μανώλη ο κ. Κωνσταντακάτος έφτασε την Κυριακή 21 Αυγούστου στην περιοχή όπου και έμεινε στο Μαρμάρι.  Την Κυριακή το απόγευμα επισκέφτηκε την Κάρυστο και ξεναγήθηκε στο Μπούρτζι όπου παρακολούθησε την έκθεση έργων τέχνης. Έπειτα μετέβη στο Μαρμάρι όπου και παρευρέθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καρύστου συνοδευόμενος από το δήμαρχο Νικόλαο Μανώλη, καθώς και από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.
Τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημοτικό μέγαρο με τη συμμετοχή του δήμαρχου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, των αντιδημάρχων, της προέδρου του παιδικού σταθμού, της προέδρου της δημοτικής κοινότητας Καρύστου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ελευθέριου Ραβιόλου.
Ο Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος έκανε μία σύντομη παρουσίαση για το πώς λειτουργεί ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γαλλία και στάθηκε ιδιαίτερα στο 'πείραμα' Καλλικράτη τονίζοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ημιτελές και έπρεπε να υπάρχει μεταβατική περίοδος εφαρμογής. Είπε, μάλιστα, ότι 'οι υπάρχοντες δήμαρχοι βρίσκονται σε ένα καράβι ακυβέρνητο εν μέσω μίας καταιγίδας και χωρίς πυξίδα'. Υποστήριξε ότι δεν είναι λογικό να δίνονται αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς, όμως, πόρους και έφερε το παράδειγμα της Γαλλίας όπου οι Δήμοι εφαρμόζουν τη δική τους φορολογική πολιτική και μπορούν να καθορίσουν έσοδα και δαπάνες.
Δεν παρέλειψε να τονίσει την αρνητική εντύπωση που του προξένησε το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο Χαλκίδα - Κάρυστος, καθώς έφτασε οδικός. Έδωσε, όμως, και τα εύσημα στη δημοτική αρχή για την καθαριότητα τονίζοντας ότι ο δήμος Καρύστου είναι ένα από τα καθαρότερα μέρη που έχει επισκεφτεί στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σε σύγχρονα ζητήματα όπως της διαχείρισης απορριμμάτων. Ο προσκεκλημένος απεύθυνε πρόταση προς το δήμαρχο και τους παρευρισκόμενους να επισκεφτούν την πόλη του για να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί το σύστημα 'καύσης' για τα απορρίμματα και οι μικροί ατομικοί βιολογικοί.  Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτύξουν μία ευρύτερη συνεργασία και να συμμετάσχουν από κοινού σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως ανταλλαγής μαθητών, τουρισμού, πολιτισμού, πυροπροστασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Στόχος των δύο περιοχών είναι να δημιουργηθεί μία γέφυρα συνεργασίας, ώστε οι δύο πλευρές να έρθουν κοντά η μία στην άλλη και να επωφεληθούν από κοινού από αυτή τη διαδικασία. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να υπάρξει εκατέρωθεν τουριστική διαφήμιση στον επίσημο δικτυακό χώρο του κάθε δήμου και να δημιουργηθεί μία κοινή ατζέντα για μία σταθερή και μακροπρόθεσμη συνεργασία.
Στο τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος Καρύστου πρόσφερε στο δήμαρχο του Φραι καλάθι με παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα και κρασί, καθώς και βιβλία με την ιστορία και τις ομορφιές της Νότιας Καρυστίας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ