Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ο Συμεών Κεδίκογλου στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και τουριστικά ζητήματα.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, ο βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στις ρυθμίσεις για την τουριστική κατοικία. Παρουσίασε στον Υφυπουργό τα βασικά χαρακτηριστικά της τουριστικής περιόδου, κατόπιν επαφών και συζητήσεων του και με ξενοδόχους της Εύβοιας: «Συζητώντας στην Εύβοια, όπως και σε άλλες περιοχές, με τους ξενοδόχους, το πρόβλημα είναι ότι περιμένουν να δουλέψουν δυο μήνες το χρόνο. Άλλο χαρακτηριστικό από άλλες περιοχές που έχουν τα μεγάλα τουριστικά καταλύματα είναι, όπως ξέρετε, ότι οι επισκέπτες περιορίζονται στις υπηρεσίες του συγκροτήματος, αφήνοντας την τοπική οικονομία αμέτοχη, γιατί έχουν όλες τις δραστηριότητες μέσα στο ξενοδοχείο και έτσι δεν επωφελούνται από την εκάστοτε τουριστική κίνηση… Γι’ αυτό, λοιπόν, θεωρώ την τουριστική κατοικία κομβικής σημασίας… Κατ’ αρχήν, γιατί η χρήση της διαχέεται σε όλους τους μήνες του χρόνου… Ακόμα, αυτό το νέο αυτό προϊόν μπορεί να ευνοήσει την τοπική οικονομία, γιατί στην περίπτωση της τουριστικής κατοικίας οι ιδιοκτήτες διαμένουν σε αυτές, δημιουργείται πρόσθετη ζήτηση υπηρεσιών και αποκτούν διασυνδέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, πολύ περισσότερο από ότι οι κλασσικοί τουρίστες.
Στάθηκε ιδιαιτέρως στη ρύθμιση που προβλέπει ότι σύνθετα τουριστικά καταλύματα επιτρέπεται να δημιουργούνται και εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, σε συνδυασμό με την ανάπλαση τμήματος ή και του συνόλου του οικισμού, έχοντας υπόψη του αντίστοιχες περιπτώσεις στην Εύβοια.
Τέλος, δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα πλεονεκτήματα της τουριστικής κατοικίας, αλλά έθεσε στον Υφυπουργό και τον εξής προβληματισμό για την Εύβοια και περιοχές σαν το νομό μας: «Δεν θα πρέπει όμως να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να επωφεληθούν μόνο περιοχές οι οποίες είναι έτοιμες ξενοδοχειακά, μόνο οι περιοχές με τις κλασσικές τουριστικές υποδομές στις Κυκλάδες, στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα, στα Επτάνησα κ.λπ.. Εγώ θα ήθελα να σας πω, η Εύβοια για παράδειγμα είναι κοντά στην Αθήνα, έχει παρθένες περιοχές. Είναι μία ευκαιρία για ανάπτυξη. Θα είναι λάθος να μην έχει τη δυνατότητα της τουριστικής κατοικίας γιατί έχει έλλειψη κάποιων υποδομών. Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα σήμερα, αλλά σε έναν δεύτερο χρόνο θα πρέπει να το δούμε και να δώσουμε πειστικές απαντήσεις.»
Με την ευκαιρία της συζήτησης για νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Κεδίκογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας ότι θα πρέπει να έρθει για να άρει τις αδικίες και τις ανισότητες και να επιφέρει την πολυαναμενόμενη φορολογική δικαιοσύνη: «Στην κατεύθυνση αυτή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει –και θα ήθελα σε αυτό να επιστήσω την προσοχή του Υπουργείου- για το οποίο ήδη άρχισε διάλογος, είναι κομβικής σημασίας και πέρα από τους καθαρά δημοσιονομικούς λόγους τους οποίους θα πρέπει να πετύχει, υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης τόσο προς την ελληνική κοινωνία, αλλά συνολικά και για το ίδιο μας το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο να είναι αυτό που όλοι μας επιζητούμε, να είναι αυτό που δεν καταφέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες