Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Aνοιχτή επιστολή του Γ.Μανώλη στον Αντιπεριφερειάρχη Θ.Μπουραντά.

Αγαπητέ κύριε Αντιπεριφεριάρχη,
Με επιστολή σας προς το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεστε, πολύ ορθά, στις καταστρεπτικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στον νομό το 2007, αλλά καμία αναφορά δεν κάνετε στο γεγονός ότι τόσο το 2009 όσο και το 2010 η Εύβοια κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Κάρυστο.  Ως προς το πρώτο σκέλος, σας αναφέρω τους λόγους που δεν έχουν εκταμιευτεί οι κοινοτικές ενισχύσεις προς την Ελλάδα ύψους 174 εκατομμυρίων ευρώ. Κατόπιν ερώτησης του Βουλευτή 'Β Αθήνας κ. Κωστή Χατζηδάκη, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δίνει μία απάντηση, όπου ομολογεί την ανικανότητα της. Αναφέρει, λοιπόν, ο Κωστής Χατζηδάκης:
«Τεράστια Κοινοτικά Κονδύλια, που αφορούν στο ευαίσθητο θέμα της αποκατάστασης των καμένων περιοχών, μένουν ανεκμετάλλευτα, λόγω αδυναμίας των κυβερνητικών παραγόντων να προωθήσουν, εδώ και 16 μήνες, τις σχετικές δράσεις. Και αυτό, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Το παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσα για τη μη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 174 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Ειδικότερα, στην απάντηση που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ από τη μια παραδέχεται ότι το Σεπτέμβριο του 2009 "εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση υλοποίησης των δράσεων του μέτρου (ΦΕΚ 1976/τ.Β'/10-9-2009)", στη συνέχεια ομολογεί ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα, διότι, σύμφωνα με την απάντηση, η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου, όπως περιγραφόταν στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του '09 "δε συνάδει με την τωρινή δομή των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υλοποίηση, εάν δεν γινόταν οι κατάλληλες τροποποιήσεις".
Ενώ, λοιπόν, η νέα κυβερνητική δομή προκάλεσε καθυστερήσεις, η κυβέρνηση παραδέχεται στη συνέχεια ότι δεν έγιναν, εδώ και ενάμισι χρόνο, όλες οι κινήσεις που απαιτούνται λόγω της νέας κυβερνητικής δομής για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα, η απάντηση αναφέρει ότι "μετά την ΚΥΑ εκχώρησης αρμοδιοτήτων από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ του ΥΠΑΑΤ στην Ειδική Γραμματεία Δασών ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 1492/τ.Β'/6-9-2010), έγιναν οι κατάλληλες συναντήσεις και δόθηκαν εκ νέου οι κατευθύνσεις για τη σύνταξη ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων". Πάλι, όμως, ούτε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε εκδόθηκε η ΚΥΑ για τις νέες αρμοδιότητες, δεν έγινε κάτι συγκεκριμένο. Το δε αρμόδιο Υπουργείο συμπληρώνει ότι η σχετική ΚΥΑ "αυτή τη στιγμή προωθείται για υπογραφή από τους αρμόδιους Υπουργούς" και ότι "μετά την υπογραφή της, θα ακολουθήσει η έκδοση Επιστολής ένταξης/χρηματοδότησης, προκειμένου να αρχίσει η χρηματοδότηση των έργων".  Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι απλό: «Λεφτά υπάρχουν, αλλά η διοικητική δομή της χώρας και η γραφειοκρατία αφήνουν πολύτιμους κοινοτικούς πόρους ανεκμετάλλευτους». Σίγουρα πρόκειται για ένα ακόμη κυβερνητικό ναυάγιο με επιπτώσεις κοινωνικό-οικονομικές.  Βέβαια, κ. Μπουραντά υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο δεν αφορά την κυβερνητική ανικανότητα, αλλά την κωλυσιεργία -αρνούμαι να σκεφτώ σκοπιμότητα - της δικής σας διοίκησης. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και από τον δήμο Καρύστου σας έχει αποσταλεί έγγραφο από τον Δεκέμβριο του 2010 όπου η Εύβοια 2 φορές (τόσο το 2009 όσο και το 2010) κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της Καρύστου! Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση 74635/29-12-2010 το υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί με 1.530.834 ευρώ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών την πρώην Νομαρχία Ευβοίας, στην οποία αν δεν με γελά η μνήμη μου ήσασταν επικεφαλής. Από αυτά τα 722.800 ευρώ αφορούν το σύνολο του νομού Ευβοίας και τα υπόλοιπα την Κάρυστο, δεδομένου ότι η περιοχή υπέστη μεγάλες ζημιές τόσο από τις φωτιές του 2009 όσο και από αυτές του 2010. Το ποσό σχετικά υψηλό για την επούλωση των πληγών, αλλά η πεζή πραγματικότητα υποδεικνύει ότι η Νότια Καρυστία εδώ και 8 μήνες δεν έχει δει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα προς αυτήν χρήματα!
Και σας ρωτάω κύριε Αντιπεριφερειάρχα: Που αλήθεια πήγαν τα λεφτά; Πώς και σε ποια έργα θα κατανεμηθούν; Τι έχει γίνει σε έργα αποκατάστασης ζημιών και αντιπλημμυρικών όλο αυτό το διάστημα; Τον Ιούνιο του 2011 είχαμε άλλη μία καταστροφή από πλημμύρες στην Κάρυστο. Φροντίσατε κάποιο μέρος από αυτά τα χρήματα να δοθούν για αποκατάσταση των ζημιών; Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα! Ελπίζω οι συγκεκριμένοι πόροι να κατανεμηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή και όχι να χρησιμοποιηθούν για να μπαλώσουμε άλλες τρύπες! Κατανοώ ότι δεν είναι μόνο η περιοχή μας που αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά η σχετική απόφαση της Γενικής Δ/νσης ΟΤΑ ρητά και κατηγορηματικά αναφέρεται στην Κάρυστο.
Κύριε Μπουραντά πρέπει και η δική σας διοίκηση να αρχίσει να αντιμετωπίζει την Νότια Καρυστία ως ισότιμο μέλος, όχι ως φτωχό συγγενή.
Υ.Γ: Στο θέμα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση τόσο ο περιφερειακός σύμβουλος της περιοχής Γιώργος Κακάτσος όσο και ο δήμος Καρύστου. Και δεν εννοώ επισήμανση, αλλά απαίτηση. Και στην περίπτωση που δεν αποδοθούν στο ακέραιο τα χρήματα να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για έλεγχο νομιμότητας.
Ιωάννης Μανώλης
Υπ. Dr Πανεπιστημίου Αθηνών