Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη του νομού μας στον Ε.Βενιζέλο για τις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές.

Κύριε Αντιπρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε, το 2007, η χώρα μας γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, με τις τεράστιες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια.Η Εύβοια ήταν από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες καταστροφές, αφού κάηκαν 250.000 στρ. καλλιεργειών, δασικών εκτάσεων, δεκάδες κατοικίες κ.ά.
Έχασαν τη ζωή τους πέντε (5) νέοι άνθρωποι, στο Δήμο Διρφύων ενώ ένας επέζησε με σοβαρά εγκαύματα, στην προσπάθεια να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Στο Δήμο Στυρέων χάθηκαν δύο αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και κατέπεσε το πυροσβεστικό αεροπλάνο.Το 2009, εκτός από νέες πυρκαγιές που είχαμε στη Νότια Εύβοια, αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή πλημμύρα στην Κεντρική Εύβοια, που εκτείνεται από την Βορειοκεντρική μέχρι την Νοτιοκεντρική, με τεράστιες καταστροφές σε υποδομές οδοποιΐας, στους χείμαρρους, γέφυρες, κατοικίες κλπ. Όλες αυτές οι καταστροφές (2007-2009) και οι ανάγκες αποκατάστασης αποτιμήθηκαν από ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανέθεσε το Υπουργείο Οικονομίας την αποτίμηση στα μέσα του 2009, στα 70 εκ. € για την Εύβοια.
Για όλες τις καταστροφές διατέθηκαν ελάχιστα ποσά κυρίως στους Δήμους, λίγο πριν τις εκλογές του έτους 2009.Είναι γνωστό ότι για τις πυρκαγιές του έτους 2007, πολίτες, επιχειρηματίες και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό διέθεσαν σημαντικά ποσά που ξεπέρασαν τα 200 εκ. €., ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε ανάλογα ποσά.Οι κατεστραμμένες περιοχές είχαν ανάγκη από την άμεση φροντίδα της πολιτείας, για να μείνουν οι νέοι κυρίως άνθρωποι στον τόπο τους. Είχαμε προτείνει να γίνουν έργα οδοποιΐας, εκτός από τα αντιπλημμυρικά, στις καμένες και στις πλημμυρόπληκτες περιοχές, για να δώσουν ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.
Με το σχετικό έγγραφό σας, πληροφορηθήκαμε ότι κάποια ποσά δόθηκαν για τις κατοικίες που είχαν καεί, ενώ μάθαμε ότι για όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Εύβοια διατέθηκαν 2.467.540€ και υπολείπονται προς απορρόφηση 2.070.000€.Διευκρινίζουμε ότι αυτή η ακατανόητη κατανομή έγινε το 2009, τους πρώτους μήνες της νέας Κυβέρνησης και είναι λογικό να μην έχετε προσωπική εμπλοκή.
Κύριε Αντιπρόεδρε,
Τα χρήματα που πρόσφεραν οι πολίτες δεν διατέθηκαν, στην περίπτωσή μας, για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές, αλλά διατέθηκαν με άλλα κριτήρια, που δεν έχουν καμιά σχέση με την αποκατάσταση των καταστροφών.
Αρκεί να λάβετε υπόψη σας ότι το 58% των περίπου 2,5 εκ.€, που υποτίθεται ότι είχαν προορισμό την Εύβοια διατέθηκαν στη Βοιωτία, για αγροτική οδοποιΐα.Οι κυρίως πληγέντες Δήμοι στην Εύβοια το 2007, είναι οι Δήμοι Ταμυναίων, Στυρέων, Κονιστρών, Διρφύων και Αμαρυνθίων και ακολουθούν οι Δήμοι Αυλώνος και Ερέτριας (η πυρκαγιά της Λιχάδος είναι μεταγενέστερη).
Οι πλημμύρες του έτους 2009 (ένα μήνα πριν τις εκλογές) με τις τεράστιες καταστροφές έπληξαν τους Δήμους, Διρφύων, Ληλαντίων και Κονιστρών και με λιγότερη ένταση τους Δήμους Ερέτριας, Αμαρύνθου, Ταμυναίων και Κηρέως (Μαντουδίου). Για όλα αυτά, έχουν διατεθεί ελάχιστα ποσά, κυρίως από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ κάποιοι έκριναν ότι ήταν κατάλληλη η στιγμή να χρησιμοποιήσουν τις προσφορές των πολιτών για να κάνουν τα ρουσφέτια τους.
Κύριε Αντιπρόεδρε,
Έχουμε γράψει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ότι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, «αξιοποιώντας» την οικονομική κρίση, αλλά και την μεταφορά της αρμοδιότητας για την αποκατάσταση των καταστροφών, στις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στους Δήμους και στις Περιφέρειες, χωρίς όμως τους αναγκαίους πόρους, αντιμετώπισαν την ανάγκη αποκατάστασης των καταστροφών με πρωτοφανή αδιαφορία.Δεν περιμέναμε όμως ότι θα προχωρούσαν και σε ρουσφετολογικές ενέργειες. Είναι ανάγκη, να ερευνηθεί το όλο θέμα και να δοθούν δημόσια απαντήσεις, για τα ποσά που συγκεντρώθηκαν, από κάθε πηγή (πολίτες, Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ) και να δοθούν αναλυτικά στοιχεία, που ακριβώς διατέθηκαν τα ποσά.
Να διατεθούν τα απολύτως απαραίτητα ποσά που απαιτούνται για την αποκατάσταση των καταστροφών στην Εύβοια. Δεν διεκδικούμε την πλήρη αποκατάσταση. Πρέπει όμως να αποκατασταθούν οι καταστροφές σε χείμαρρους, σε γέφυρες και στην Επαρχιακή Οδοποιΐα, γιατί ο κίνδυνος είναι μεγάλος σε περίπτωση κυρίως νέων πλημμυρών. Η εκτίμηση του προϋπολογισμού των ελάχιστων επειγουσών επεμβάσεων ανέρχεται στα 9 εκ. € περίπου, σύμφωνα με την αποτίμηση των Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας.
Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Αθανάσιος Μπουραντάς