Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Απάντηση του Δημάρχου Καρύστου Ν.Μανώλη στον Γ.Τσολάκη.

Η επιστολή - απάντηση του Δημάρχου, Ν.Μανώλη στον κ.Τσολάκη έχει ως εξής:
Αγαπητέ κ. Τσολάκη,
Για ακόμη μία φορά παραπληροφορείται τον κόσμο με ασύστολες καταγγελίες που, αν μη τι άλλο, δείχνουν μένος προς το πρόσωπο το δικό μου και των συνεργατών μου. Φαίνεται ότι έχετε ανακηρυχτεί σε αυτόκλητο συκοφάντη της δημοτικής αρχής αναζητώντας μέσω αυτής της οδού λίγη δημοσιότητα, μιας και έχετε μείνει στο περιθώριο. Έχετε κάθε δικαίωμα να λέτε την άποψη σας, στερήστε, όμως, του δικαιώματος να με συκοφαντείτε με αστήριχτα ψέματα και ραδιουργίες.
Θα ασχοληθώ μαζί σου πρώτη και τελευταία φορά, ώστε να μην αποτυπωθεί στους πολίτες η εντύπωση ότι αποφεύγω να απαντήσω. Αφενός, ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος και δεν μου επιτρέπει να «κοκορομαχώ» με άεργους λασπολόγους σαν και εσένα. Αφετέρου πιστεύω ότι, αυτή η συζήτηση είναι άνευ ουσίας και οδηγεί στον εξευτελισμό του δημόσιου λόγου. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1. Στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, που εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες, προβλέπεται η ίδρυση Γραφείου Τύπου. Μέχρι σήμερα, η οργάνωση και λειτουργία του έχει ανατεθεί σε συνεργάτες μου, οι οποίοι εθελοντικά ενημερώνουν για τα δρώμενα στο Δήμο Καρύστου και εμπεριστατωμένα απαντούν σε προκλητικές και ψευδείς καταγγελίες όπως οι δικές σου κατόπιν, βέβαια, συνεννόησης μαζί μου.
2. Τα δημοτικά συμβούλια γίνονταν μέχρι πριν λίγο καιρό στα Στύρα, με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, έως ότου βρεθεί ο καταλληλότερος χώρος, μίας και δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό με την ενοικίαση χώρου. Άλλωστε, προεκλογικά είχα τονίσει την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης της δημοτικής περιουσίας. Μετεκλογικά το κάνω πράξη! Τα οφέλη προς το Δήμο από τη μείωση των ενοικίων και από τη χρησιμοποίηση δημοτικών χώρων είναι περισσότερα από 3.000 ευρώ το μήνα. Αυτό κ. Τσολάκη σημαίνει συνέπεια στην πολιτική, λέξη που είναι άγνωστη στην αυτοδιοικητική και προσωπική σου πορεία.
3. Αυτό, βέβαια, που προκαλεί εντύπωση και αποκαλύπτει και το σκοπό σου είναι η αναφορά για το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων. Από τη μία υποστηρίζει ο κ. Τσολάκης: «Δεν έχεις κάνει ούτε ένα έργο! Δεν κάνεις τίποτα». Και από την άλλη ρωτάει: «Γιατί προχώρησες στην επισκευή του Σχολείου; Γιατί έδωσες νερό στους Τσακαίους; Γιατί πήγες το νερό στο Λυκόρεμα; Γιατί έκανες δωρεά το αυτοκίνητο που μεταφέρει τους μαθητές στον Καβοντόρο; Γιατί εκμεταλλεύεσαι το χώρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα δημοτικά συμβούλια; Γιατί βγήκες μπροστά, τόσο έντονα, στις κινητοποιήσεις γονέων και μαθητών για την κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου; Γιατί δεν τους άφησες, εκεί που ήταν μέχρι χθες, σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο; Γιατί προχώρησες άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών στην Κάρυστο, χωρίς την απαραίτητη άδεια, ύστερα από τη φυσική καταστροφή του Ιουνίου; Γιατί επέτρεψες σε ιδιώτες εθελοντικά να συμμετάσχουν στην αποκατάσταση;» Σου απαντάω, λοιπόν, ότι οι έκτακτες ανάγκες επιβάλλουν έκτακτα μέτρα και λήψη αποφάσεων! Έχω μάθει να λαμβάνω αποφάσεις άμεσα και να παραμερίζω και τη γραφειοκρατία όταν χρειάζεται. Και, φυσικά, αναλαμβάνω και την ευθύνη.
Πριν περίπου ένα χρόνο που αποφάσισα να διεκδικήσω το νέο Δήμο Καρύστου, οι δημόσιες παρεμβάσεις σου κινούνταν σε ανάλογου είδους ερωτήματα. Αντιπολίτευση δηλαδή για το Θεαθήναι! Όσο για τις υπόγειες παρεμβάσεις σου, παρέα με τον κολλητό σου Γιώργο Χουντάση, δεν αξίζει ούτε καν να τις αναφέρω. Μετεκλογικά συνεχίζεις το ίδιο τροπάριο. Εάν επρόκειτο να ασχοληθεί με την περίπτωση σου κάποιος ψυχολόγος, εύκολα θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι πάσχεις από «τρικυμία εν κρανίο». Εγώ πάλι, πιστεύω ότι έχεις τέτοια κόμπλεξ προς το πρόσωπο μου που, απλά, δεν μπορείς να τα κρύψεις. Με την εμμονή σου στη διαδικασία χάνεις την ουσία. Βέβαια, η αναφορά σου για την επισκευή και μετεγκατάσταση στο Δημοτικό Καλυβίων, ύστερα από ομόφωνη απόφαση, αποκαλύπτει και το ρόλο σου. Ρόλο Κασσάνδρας, μην πω καμία χειρότερη λέξη, στην κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου (ανάλογο ρόλο έπαιξες και στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου). Το πρόβλημα σου δεν είναι να γίνει το σχολείο, αλλά να μην πραγματοποιηθεί επί της δημαρχίας μου.
4. Προτείνεις να γίνει διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος και στις 4 δημοτικές ενότητες του Δήμου Καρύστου. Αυτή είναι μία υπόσχεση που έδωσα προεκλογικά και ζήτησα να γίνει πράξη μετεκλογικά. Εδώ κολλάει η σοφή παροιμία «Μετά Χριστόν Προφήτης». Εγώ κ. Τσολάκη δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσει ο έλεγχος από τη δημοτική ενότητα Μαρμαρίου. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται! Τόνισα, βέβαια, ότι όταν υπάρχουν ξεκάθαρες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και υπεξαίρεσης πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που από τον Νοέμβριο κιόλας ζήτησα οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στον τέως Δήμο Στυρέων. Αυτός είναι ο λόγος που άσκησα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Χουντάση για δέσμευση περιουσίας. Και σε ενημερώνω ότι έχουν αποσταλεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα, συνοδευόμενα, με ακράδαντες αποδείξεις τόσο στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης όσο και στους Οικονομικούς Επιθεωρητές. Με επιστολή μου έχω ενημερώσει τον υπουργό Εσωτερικών, τον Περιφερειάρχη και το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Από το Σώμα Επιθεωρητών έχει οριστεί ελεγκτής (Ευάγγελος Κατσαρός) και έχω αρκετές φορές επικοινωνήσει μαζί του, όπως έχω επικοινωνήσει και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου Οικονομικών και το ΣΔΟΕ. Όπως με ενημέρωσαν, ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει ο διοικητικός και οικονομικός έλεγχος είναι η έλλειψη προσωπικού. Δικαιολογία μη πειστική όταν πρόκειται για εξόφθαλμες περιπτώσεις ζημίας κατά του δημοσίου.
5. Αναφέρεις για ποιον λόγο ασχολούμαι με την κα. Μούτσου και δεν αφήνω το χρόνο να κυλήσει εφόσον δεν διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Να σου ξεκαθαρίσω εδώ ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό ούτε με τη Μούτσου ούτε με τον Χουντάση. Οι λόγοι που έχω κινηθεί εναντίον τους είναι δύο. Πρώτον, διεκδικώ αποζημίωση, προς όφελος του Δήμου, για την οικονομική ζημία που έχει υποστεί. Δεύτερον, διεκδικώ την επιβολή δικαιοσύνης, ώστε να μην αιωρείται στην κοινωνία το αίσθημα ατιμωρησίας. Αυτή την περίοδο που η οικονομία έχει καταρρεύσει και η κοινωνία δικαίως βράζει, είναι πρόκληση δημόσια πρόσωπα, που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, να κυκλοφορούν ελεύθερα σαν να μην τρέχει τίποτα. Όποιοι έσφαλαν πρέπει να πληρώσουν! Ελπίζω σε αυτό να συμφωνούμε.
6. Δημόσια ζητάς να μάθεις πόσες είναι οι οφειλές του τέως Δήμου Μαρμαρίου. Υπόγεια παραπληροφορείς, και πρέπει να ντρέπεσαι για αυτό, ότι είναι μεγαλύτερες από τη δημοτική ενότητα Στυρέων. Οι οφειλές της δημοτικής ενότητας Μαρμαρίου προς τρίτους είναι περίπου 200.000 ευρώ. Βέβαια, αυτά που οφείλονται προς τον τέως Δήμο Μαρμαρίου ανέρχονται σε 500.000 ευρώ. Και αυτές οι οφειλές έχουν προκύψει όχι από κακοδιαχείριση, αλλά από τη μη καταβολή των εγκεκριμένων πόρων προς τον Δήμο. Επίσης, θέλω να σε ενημερώσω ότι το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου Μαρμαρίου την 31η Δεκεμβρίου 2010 ήταν πλεονασματικό (ποσό ύψους 50.000 ευρώ). Το συγκεκριμένο ποσό μεταφέρθηκε στο λογαριασμό του νέου Δήμου Καρύστου. Άφησε, λοιπόν, τις πιστολιές στον αέρα και την κατασυκοφάντηση μου, γιατί την έχεις αναγάγει σε επιστήμη!
7. Αναφέρεσαι στον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο που έγινε στο Μαρμάρι. Σκόπιμα ξεχνάς να αναφέρεις ότι οι καταγγέλοντες, που με κατηγορούσαν για κακοδιαχείριση και μη είσπραξη οφειλών, ήταν οι μεγαλύτεροι οφειλέτες προς τον Δήμο Μαρμαρίου. Αυτά είδε η οικονομική επιθεωρήτρια και έφριξε όχι μόνο με τις ενέργειες, αλλά και το θράσος ορισμένων που έχουν υιοθετήσει τον δικό σου τρόπο αντιπολίτευσης. Όσο για εμένα το πόρισμα ήταν ξεκάθαρο. Σταμάτησε, λοιπόν, να ραδιουργείς με ψέματα εις βάρος μου, γιατί έχεις ξεπεράσει και τον Γκέμπελς στην προπαγάνδα!
8. Μου ζητάς να σου αναφέρω ένα έργο που έχω κάνει 12 χρόνια στο Μαρμάρι. Ενδεικτικά σου αναφέρω μερικά:
Α) Αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης, που ήταν από αμίαντο, σε όλη την επικράτεια του Δήμου.
Β) Υδρευτικά και Αρδευτικά έργα. Τόσο το Μαρμάρι όσο και οι μικρότεροι οικισμοί δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης νερού πλέον.
Γ) Ασφαλτοστρώσεις, τεχνικά έργα και διάνοιξη δρόμων σε όλη την έκταση του Δήμου.
Δ) Δημοπράτηση Βιολογικού και Αποχέτευσης Μαρμαρίου. Ο κεντρικός αγωγός έχει ήδη κατασκευαστεί και το έργο θα ολοκληρωθεί. Είμαι σίγουρος ότι σε λίγο καιρό θα με ρωτάς πάλι «Γιατί το έκανα».
Ε) Σε συνεργασία με το Λ.Τ. Μαρμαρίου καθορισμός χερσαίας ζώνης και νομιμοποίηση περγκόλων παραλίας Μαρμαρίου, καθώς και διάφορα λιμενικά έργα.
Λόγω έλλειψης χώρου και χρόνου δεν μπορώ να τα αναφέρω όλα. Βέβαια, μπορείς να μελετήσεις το φυλλάδιο, που κυκλοφόρησε προεκλογικά, «ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ», προκειμένου να ενημερωθείς και για το τι έγινε, αλλά και για το πόσο κόστισαν. Είναι ένας χρήσιμος τρόπος να μάθεις τι σημαίνει συνέπεια στην πολιτική!
Κλείνοντας θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την μακροσκελή τοποθέτηση μου και να ευχηθώ καλό χειμώνα. Όσο για τον φίλτατο Γιώργο Τσολάκη θέλω να του δώσω δύο συμβουλές:
1) Μην εξευτελίζεις τον δημόσιο λόγο.
2) Μην προκαλείς την ύβρη.
Νίκος Μανώλης Δήμαρχος Καρύστου