Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Κ.Μαρκόπουλος: "Οι επερχόμενες αλλαγές στον Υγειονομικό χάρτη της Εύβοιας αγνοούν παντελώς το δικαίωμα των κατοίκων της Εύβοιας στην παροχή δημόσιας υγείας"

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος με θέμα: ‘Εξαγγελία συρρίκνωσης και υποβάθμιση των
 Νοσοκομείων της Καρύστου και της Κύμης σε Κέντρα Υγείας»
Η ερώτηση θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 23/05 μετά τις 18:30 και θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση από το κανάλι της Βουλής.
Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
Πρόσφατα παρουσιάστηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ από τον καθηγητή κ.Λιαρόπουλο που προβλέπει την υποβάθμιση των νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης, με την μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας, τη στιγμή που οι Ευβοιώτες ανέμεναν με αγωνία την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έφερε καμία αντίρρηση στο σχεδιασμό αυτό και μάλιστα την επομένη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, με την οποία θα επιτρέπεται η κοινή διοίκηση νοσηλευτικών μονάδων.
Είναι γεγονός ότι πράξεις δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, όπως χειρουργεία (γενικά, ορθοπεδικά, ωτορινολαρυγκολογικά κ.α.) διενεργούνται σε αυτά τα δύο νοσοκομεία και η υποβάθμισή τους δεν θα τις επιτρέπει πλέον. Επίσης, το 50% της θνησιμότητας πολυτραυματιών οφείλεται στη μη-έγκαιρη αντιμετώπιση τους την πρώτη ώρα, πράγμα που καθίσταται αδύνατο εφόσον δεν θα υπάρχει νοσοκομειακή μονάδα με γρήγορη πρόσβαση. Το δε νοσοκομείο Κύμης έχει εξοπλιστεί με κρατική δαπάνη με πλήρη μονάδα τεχνητού νεφρού, που δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί τη στιγμή που το κοντινότερο νοσοκομείο θα είναι 100 χιλιόμετρα μακριά.
Οι επερχόμενες αλλαγές στον Υγειονομικό χάρτη της Εύβοιας αγνοούν παντελώς το δικαίωμα των κατοίκων της Εύβοιας στην παροχή δημόσιας υγείας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,

Ερωτάται ο κος Υπουργός
- Τι πρακτικά θα χαθεί από υγειονομικές υπηρεσίες όταν μετατραπούν τα δύο αυτά Νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας και ποια η τύχη του προσωπικού;
 - Με ποιά λογική γίνεται υποβάθμιση, τη στιγμή που η νότια Εύβοια δεν εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ, αλλά και το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας αδυνατεί να ανταπεξέλθει λόγου μικρού μεγέθους;