Τη συνδρομή του κεντρικού κράτους ζητάει ο Συμεών Κεδίκογλου για τη διαχείριση των αποβλήτων στη Νότια Εύβοια, μετά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ερώτηση που κατέθεσε στα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Η διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί υποχρέωση και αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραμένει μεγάλη πρόκληση και για το νομό μας, καθώς ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός θεωρείται ξεπερασμένος, αφού δεν υλοποιήθηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε προβλεφθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, στο νομό της Εύβοιας λειτουργούσαν 5 ΧΑΔΑ (των δήμων Αυλώνος, Καρύστου, Κύμης, Στυρέων και Ταμυνέων), για τους οποίους έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Με βάση την ανάγκη άμεσης παύσης λειτουργίας αυτών που παρέμεναν ενεργοί, το χρονοδιάγραμμα κλεισίματός τους είχε ως εξής : στην 1η φάση κλεισίματος με προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 εντάσσονταν οι ΧΑΔΑ Αυλώνος και Στυρέων, και στη δεύτερη φάση κλεισίματος, με παύση ένα εξάμηνο αργότερα (30 Ιουνίου 2011), εντάσσονται οι υπόλοιποι τρεις ΧΑΔΑ.Στην περιοχή όμως της Νότιας Εύβοιας δεν έχει προχωρήσει η χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Ο Σύνδεσμος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας, που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, με τη συμμετοχή των 8 Δήμων της περιοχής (προ «Καλλικράτη») και Πρόεδρο την κ. Μούτσου, τ. Δήμαρχο Στυρέων και Αντιπρόεδρο τον κ. Μανώλη, δήμαρχο Καρύστου, έχει προχωρήσει μόνο στην υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης με τους δήμους Κύμης-Αλιβερίου, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε έως σήμερα,να μένει αναπάντητο το ερώτημα που θα πάνε τα σκουπίδια την επομένη της 30ης Ιουνίου που θα πρέπει να κλείσουν οι χωματερές.
Είναι καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκηση να διασφαλίσει ένα μακρόχρονιο, περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τους πόρους και τον έλεγχο. Ωστόσο, εξαιτίας της ανεπάρκειας που έχει επιδείξει στο συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα της τοπικής κοινωνίας και με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, ο βουλευτής ζητά ουσιαστική συνεργασία και συντονισμό μεταξύ Κυβέρνησης και δήμων με στόχο την αποφυγή επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και απευθύνει το εξής ερώτημα στα συναρμόδια υπουργεία:
- Με συναίσθηση της ανάγκης αποκέντρωσης και του επιτελικού ρόλου που πρέπει να διαδραματίζει το κεντρικό κράτος, υπό την πίεση των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (34.000€ για κάθε μέρα που μια χωματερή παραμένει ενεργή μετά τις 30 Ιουνίου 2011), ποια λύση προκρίνετε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Νότια Εύβοια και με τι χρονικό ορίζοντα;