Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Όχι στον αποκλεισμό των αγροτών του νομού μας από την εγκατάσταση φωτοβολταικών ζητά ο Συμεών Κεδίκογλου

Ο Συμεών Κεδίκογλου ζητάει με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό κ. Μπιρμπίλη να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών

Κυρία Υπουργέ,
Ο Νόμος για τις ΑΠΕ3851\2010 Αρ. 15 παρ. 6 αναφέρει: «Τα αιτήματα που υποβάλλονται από επαγγελματίες αγρότες ισχύος 100 kw σε έκταση ιδιοκτησίας τους, εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Η προτεραιότητα κατοχυρώνεται με ξεχωριστή αριθμοδότηση». Αυτή η διάταξη είχε ισχύ για τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου, ήτοι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Ωστόσο, επειδή η ΔΕΗ δεν είχε ανοίξει τα δίκτυα παρά τον Αύγουστο του 2010, είχατε δώσει παράταση στην ισχύ της διάταξης μέχρι τις 10 Οκτωβρίου του 2010.
Σε όλους τους Νομούς της ηπειρωτικής χώρας, τηρήθηκε η προτεραιότητα των αιτήσεων από επαγγελματίες αγρότες έως τις 10-10-2010, όπως ο παραπάνω νόμος ορίζει.
Η Εύβοια ωστόσο, ως διασυνδεμένο νησί, εξαιρέθηκε από τις αδειοδοτήσεις με αποκλειστικούς αποδέκτες αγρότες από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο του 2010 (3η ανακοίνωση της ΔΕΗ), με αποτέλεσμα αγρότες του νομού, ενώ είχαν ξοδέψει χρήματα για μελέτες, τελικά έμειναν απ’ έξω από τις άδειες. Σημειώνεται εδώ ότι οι επαγγελματίες αγρότες του νομού Εύβοιας είχαν έτοιμους τους φακέλους προς υποβολή από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του νόμου για τις ΑΠΕ 3851/2010.
Με ευθύνη της η ΔΕΗ για την Εύβοια άνοιξε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις 10-2-2011, ενώ στην 6η ανακοίνωσή της την 1η Φεβρουαρίου 2011, η επιχείρηση αναφέρει:
«Όλες οι αιτήσεις συμπεριλαμβανομένων και από επαγγελματίες αγρότες, θα εξεταστούν ενιαία, βάση αριθ. πρωτ., καθώς ο νόμος 3851 Αρ 15 παρ.6 ίσχυε μέχρι 10-10-2010».
Με τους παραπάνω χειρισμούς, διαπιστώνονται οι εξής αδικίες για την Εύβοια:

  • Αφενός διατίθεται από τη ΔΕΗ η χαμηλότερη ως διασυνδεδεμένο νησί ισχύς των 12Mw, όταν για παράδειγμα στην Κέρκυρα, επίσης διασυνδεδεμένο νησί, διατίθεται ισχύς 42,6Mw και στη Ζάκυνθο 23Mw
  • Αφετέρου με τη διαδικασία ενιαίου πρωτοκόλλου από τη ΔΕΗ Χαλκίδας και Αλιβερίου, οι αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών έπονται, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός διατιθέμενης ισχύος.
Εξάλλου, μπορεί η κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών να ορίζεται σε διάταξη του ν. ΑΠΕ3851/2010 που έχει ισχύ μέχρι τις 11-10-2010, αλλά οι αγρότες στην Εύβοια είχαν έτοιμους προς υποβολή τους φακέλους από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και η ΔΕΗ δεν τους παραλάμβανε λόγω μη έναρξης της υποδοχής των αιτήσεων στα διασυνδεδεμένα νησιά.
Συνεπώς, το ζήτημα είναι μάλλον ερμηνευτικό παρά νομικό επί της ουσίας.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η διατιθέμενη ισχύς για το νομό. Προς αποκατάσταση της αδικίας προς τους αγρότες στην Εύβοια, προτείνεται η επανεξέταση της ερμηνείας του νόμου, ώστε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών, να ισχύσει το κριτήριο εντοπιότητας στις υποβληθείσες αιτήσεις και να αυξηθεί η διατιθέμενη ισχύς από τη ΔΕΗ στο νομό της Εύβοιας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.      Συμφωνείτε ως προς την ορθότητα της ως άνω ερμηνείας του νόμου για την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών;
2.      Προτίθεσθε να θεσπίσετε το κριτήριο της εντοπιότητας και πώς σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων των επαγγελματιών Ευβοιωτών αγροτών;
3.      Προτίθεσθε να αυξήσετε τη διατιθέμενη ισχύ (kw) από την ΔΕΗ στην Εύβοια, ώστε να συμπεριληφθούν τα αιτήματα των επαγγελματιών αγροτών στη Χαλκίδα και το Αλιβέρι και να αρθούν οι αδικίες εις βάρος τους;
4.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη Σκύρο που ανήκει στο νομό Εύβοιας;

18 Φεβρουαρίου 2011
Ο Βουλευτής


Συμεών Κεδίκογλου